INDTAST DIN SØGNING OG TRYK ENTER

Om Peyronies sygdom

Hvad er Peyronies sygdom?

Peyronies sygdom opstår som følge af en betændelsestilstand i penis’ svulmelegeme, som over tid resulterer i udvikling af arvæv under penishuden, også kaldet plaque, som kan forekomme forskellige steder på penis og blandt andet resultere i en krumning, der forhindrer normal rejsning1. Man kan ikke se plaquen men ofte føle den under huden.

Det er almindeligt, at en penis krummer lidt, men hvis den har en mere markant bøjning i erigeret tilstand, som enten forårsager smerte eller vanskeligheder med at gennemføre samleje, kan det være symptomer på Peyronies sygdom.

Krumningen skyldes inflammation

Sygdommen opstår, fordi der er en betændelsestilstand i hinderne omkring svulmelegemet i penis.

Efter cirka et år går betændelsestilstanden over med ardannelse til følge. Det er denne ardannelse, der kan medføre skævhed af penis ved rejsning og går under betegnelsen Peyronies sygdom.

Arvævet, kaldet plaque, kan forekomme forskellige steder på penis, men det optræder sjældent mere end ét sted ad gangen.

Plaquen er ikke synlig, men ofte kan man føle den under huden. Når plaque er til stede, kan det forhindre en normal udstrækning af penis i forbindelse med rejsning, hvilket resulterer i krumning af penis1.

Forskel på medfødt og erhvervet krumning

Peyronies sygdom bliver også kaldt krummerik, krum penis og skæv penis. Betegnelsen krummerik bliver ofte brugt, når der er tale om en medfødt krumning, hvor Peyronies sygdom er forårsaget af betændelse i hinderne omkring svulmelegemet i penis12.. Krum penis og krummerik bliver begge brugt som synonym i forbindelse med Peyronies sygdom.

Peniskrumning

Har penis en krumning, kan det foruden at give anledning til betydelige seksuelle problemer2 også være et tegn på Peyronies.

Som følge af Peyronies kan penis krumme i forskellige retninger – det afhænger af, hvor plaquen er placeret i penisskaftet1. Selve krumningen er individuelt og varierer fra tilfælde til tilfælde3. Uden en undersøgelse hos en specialist i urologi er det derfor svært at sige præcist, om en krum penis skyldes Peyronies.

Forekomst

Det er ikke helt klart, hvor udbredt Peyronies sygdom er. Dog er den mere almindelig end mange tror5. Mange mænd søger ikke læge, selv om de lider af symptomer for Peyronies sygdom.

Peyronies rammer primært mænd mellem 40 – 60 år, men Peyronies kan forekomme i alle aldre4,5.

Studier anslår, at sygdommen forekommer hos 3-9% af den mandlige befolkning over 18 år, hvilket i gennemsnit svarer til 133.000 mænd i Danmark. Tallet kan dog være endnu højere alene af den grund, at mange mænd ikke opsøger læge, selv om de har symptomer på Peyronies4,5.

Årsag

Peyronies sygdom opstår som følge af en betændelsestilstand i penis’ svulmelegeme, som over tid resulterer i udvikling af arvæv under penishuden, også kaldet plaque. Plaquen forårsager, at penis krummer under rejsning, da arvævet hindrer, at penis kan strækkes normalt ud2.

Skader på eller bøjning af penis, som efterfølgende kan forårsage små indre blødninger (muligvis under seksuel aktivitet) og/eller genetiske faktorer, er de mulige forklaringer på, hvorfor man udvikler Peyronies sygdom2,5, men den præcise årsag er fortsat ukendt5.

Tegn og symptomer

Peyronies sygdom kan komme pludseligt eller udvikle sig gradvist. De mest normale symptomer er 1,5:

  • Krumning af penis
  • Penis tager form som et timeglas
  • Knuder i penis
  • Smerter ved rejsning
  • Bløde rejsninger
  • Besvær ved samleje pga. krumning
  • Arvæv under penishuden
  • Reduktion af penislængden pga. krumning
  • Smerter i penis